3D Yazıcı – Basım Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yazımızda, 3D yazıcılarda basım yapılırken dikkat edilmesi gereken konulara değiniyoruz. Diğer Bilgi Bankası yazılarımız için buraya tıklayın.

İçindekiler

  1. Giriş
  2. 3D Yazıcının Basım Alanı
  3. Modelin Ölçü Birimi
  4. Modelin Kullanım Amacı
  5. Destek (Support) Yapıları
  6. Üretim Parametreleri

Giriş

Açık kaynak (ücretsiz) veya lisanslı CAD programlarında tasarladığınız bir modeli üç boyutlu yazıcınızda üretebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı konular bulunmaktadır. Üç boyutlu yazıcılar, istediğiniz hemen hemen her modeli gerçeğe yakın bir şekilde üretmek için geliştirilmiştir. Ancak bu gerçeklik; yapılan tasarıma, kullanılan malzemeye ve üretim için girilen detaylı ayarlar ile mümkündür. Ayrıca belirtmek isteriz ki herhangi bir sorunuz için model [at] artiboyut.com adresine e-posta atarak üretim ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

3D Yazıcının Basım Alanı

Modelinizin X (genişlik), Y (derinlik) ve Z (yükseklik) boyutlarının milimetre (mm) cinsinden kontrolünü yapıp yazıcınızın baskı alanı boyutları ile tek seferde üretilip üretilemeyeceğini kontrol etmelisiniz. Modelinizi tek parçada üretmek istiyorsanız ölçeklendirme yapabilirsiniz veya modelinizi minimum sayıda parçalara ayırabilirsiniz. Daha sonra güçlü yapıştırıcılarla bu parçaları birleştirebilirsiniz. 3D baskı hizmeti almayı düşünüyorsanız üretim ekibimiz ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Modelin Ölçü Birimi

3D modelinizi sağlıklı bir şekilde istediğiniz ölçülerde üretmeniz için modelinizi tasarlarken veya tasarladıktan sonra ölçülerinin milimetre (mm) cinsinden olması gerekmektedir. Eğer modeliniz santimetre (cm) veya inch cinsinden ise ölçeklendirme yapmalısınız. Bildiğiniz gibi 1 santimetre (cm), 10 milimetre (mm) ve 1 inch, 25.4 milimetre (mm)’dir.

Modelin Kullanım Amacı

Modelinizin ne amaçla üretildiğine göre de tasarımlar düzenlenmelidir. Örneğin, süs amaçlı bir model ile bir sistemde kullanılacak modelin tasarımlarının aynı olması beklenemez. Süs amaçlı veya mimari tasarımlarda kullanılacak yekpare parçaların hassas ve dayanıklı bir yapıya sahip olması beklenmezken, mühendislik alanında kullanılacak bir prototipin istenilen hassasiyette ve dayanıklılıkta olması gerekmektedir.

Destek (Support) Yapıları

Modelinizde kritik bir açıya veya inceliğe sahip bir kısım bulunuyor ise, o kısmı nasıl destekleyebileceğinizi düşünmeniz gerekmektedir. Modeliniz her ne kadar prototip amacıyla da üretilse, diğer parçalar ile denenirken kırılma veya sürtünme olabilir. Ayrıca modelinizde, 45 dereceden daha büyük yan açılı kısımlar bulunuyor ise destek yapıları kullanmalısınız. Destek yapıları bazı katmanların üzerine oturacağı bir nevi iskeledir. Baskı sonrası bu destek yapıları temizlenmelidir. Bu yapıların ayarlarını, üreteceğiniz modelinize göre 3D yazıcınızın arayüz programı ile destek yoğunluğu ve desteklerin hangi açıdan sonra kullanacağını söyleyebilirsiniz. Yandaki resimde modelin ön tarafında 90 derecelik bir kısım bulunduğundan dolayı destek yapısı kullanılmıştır. 3D yazıcı ile üretim yaparken destek ihtiyacını dikkate alarak parçayı hangi konumda üreteceğinize de karar vermelisiniz. Bu konumlar bazen üretim süresini bazen de üretim kalitesini etkileyebilmektedir.

Üretim Parametreleri

FDM (Fused Deposition Modeling-Katmanlı Üretim) teknolojisine sahip 3 boyutlu yazıcılarda verimli baskılar alabilmeniz için bazı parametreleri belirlemeniz gerekmektedir. Kullanım alanlarına göre üretim parametleri önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, mühendislikte prototip amaçlı kullanılacak bir modele yükler bineceğinden dolayı mukavemetli olması beklenirken, mimarlık veya maket sektöründe mukavemetten çok görselliğe önem verilmektedir. Bu nedenle, siz de modellerinizin üretim parametrelerini kullanacağınız yere göre belirlemelisiniz.

  • Üretim Oryantasyonu: Modelinizin üretim oryantasyonu, üzerine binecek yüke göre de ayarlanmalıdır. Örneğin, aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi yük modele yukarıdan binmektedir. Bu durumda, yük ile dik konumda üretim oryantasyonu yapılmalıdır. Tasarımcı, bu yükleri göz önünde bulundurarak, modelini gerekirse birkaç parçada üretip yapıştırıcılarla birleştirerek, daha güçlü bir yapı elde edebilir.
  • Hız ve Kalite – Katman Kalınlığı: Modelinizin yüzey kalitesini belirleyen en önemli kriter katman kalınlığıdır. Kabuk kalınlığında olduğu gibi yazıcınızın üzerinde bulunan nozzle’ın çapına göre katman kalınlığını belirlemelisiniz. Örneğin 0.5mm çapa sahip nozzle kullandığınızda hız-kalite için en uygun katman kalınlığı 0.25mm olacaktır. Yazıcılarımızda nozzle ucunu değiştirerek katman kalınlığınızı 0.1-0.8mm arasında ayarlayabilirsiniz. Unutmayın ki; ne kadar hassas ve pürüzsüz yüzeye sahip bir model istiyorsanız o kadar zamandan kaybedersiniz.
  • Doluluk Oranı: Modelinizin mukavemet dayanımını belirleyen en önemli kriter doluluk oranıdır. Modelinizi ne kadar dolu basarsanız o kadar mukavemetli olacaktır. Tabi ki kullandığınız filament türü de dayanıklılığı etkileyecektir. Modelinizi %100 dolu olarak tasarladığsanız bile 3D yazıcımızın arayüzü ile istediğiniz doluluk oranında ayarlama yapabilirsiniz. 3D basımda %30-%40 doluluk oranından %100 doluluk oranına kadarki boşlukların hücre boyutları çok değişmemektedir. Bu nedenle, daha az malzeme ile mukavemeti yüksek modeller üretmek için %30-%40 doluluk oranı yeterli olacaktır.
  • Kabuk Sayısı ve Kalınlığı: Kabuk kalınlığı, 3D yazıcınızın nozzle çapının katları şeklinde olmalıdır. Örneğin yazıcınızda 0.5mm çapında bir nozzle bulunuyor ise kabuk kalınlığınız 0.5mm, 1mm, 1.5mm gibi 0.5mm’nin katları şeklinde olmalıdır. 0.5mm çapa sahip nozzle ile 0.25mm kabuk kalınlığı elde edemezsiniz. Kabuk sayısı ise, kabuk kalınlığınızın katsayısıdır. 0.5mm kabuk kalınlığı ayarlanmış bir arayüzde kabuk sayısı 2 ise modelinizi kabuk kalınlığı (duvar kalınlığı da denebilir) 1mm olarak üretim yapılacaktır. Modelinizin içini tamamen boş veya belirleyeceğiniz bir doluluk oranı ile ürettiğinizde kabuk sayısı/kalınlığı modelinizi nerede kullanılacağınıza göre değişebilmektedir. Kabuk sayısının arttırılması modelinizi mukavemetli yapsa bile yüzey kalitesinde bozulmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle, kabuk sayısında 5’in üzerine çıkmamanızı ve kabuk sayısı yerine doluluk oranınızı arttırmanızı tavsiye ediyoruz. Diğer modelleriniz için ideal kabuk sayısı 2’dir.
  • Extruder (Döküm Ucu) / Basım Sıcaklığı: Modelinizin üretiminde kullanacağınız filamente göre basım sıcaklığı değişmektedir. Yazıcılarımızda kullanabileceğiniz filamentlerin detaylı incelemesini 3D Yazıcı Filament Özellikleri sayfamızdan yapabilirsiniz.
  • Geçme Toleransı: Birden fazla modeli bir araya getirerek bir sistem meydana getirecekseniz, plastiklerin döküm sırasında ısınıp soğumasının meydana getirdiği genleşmeden/çekmeden dolayı, birbirine sıkı geçmesini istediğiniz iki modelin geçme toleranslarını 250µm (0.25mm) yapmanız gerekmektedir. Bu iki modelin birbirine rahat geçmesini istiyorsanız 350-400 µm arasında tolerans koymalısınız.

3D Yazıcı ve Filament Satın Al

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir