3D Yazıcı Filament Özellikleri

Bu yazımızın konusu, FDM (Fused Deposition Modeling-Katmanlı Üretim) teknolojisine sahip 3D yazıcılarda kullanılan filament çeşitleri ve bunların özellikleri. 3D yazıcı özellikleri için buraya tıklayın. Diğer Bilgi Bankası yazılarımız için buraya tıklayın.

İçindekiler

  1. Filamentler Hakkında Genel Bilgiler
  2. ABS
  3. PLA
  4. ABS ve PLA’nın Detaylı Karşılaştırılması
  5. PETG
  6. Antibakteriyel
  7. Tahta, Ağaç Kabuğu ve Bambu
  8. Bronz, Pirinç ve Bakır
  9. Esnek PLA
  10. Şeffaf Filament
  11. Karbon
  12. HIPS
  13. PVA
  14. Polikarbonat Filament
  15. Ultem/PEI Filament

Filament Satın Al

Filamentler Hakkında Genel Bilgiler

FDM teknolojisinde üç boyutlu yazıcının çalışma prensibi oldukça basittir. Nozzle adı verilen uçta plastik eritilerek dökülür ve tıpkı bir bina inşa eder gibi obje katman katman oluşturulur. Eritilerek dökülen bu plastik malzeme filament olarak adlandırılır.

3D yazıcı filament türlerinden en çok tercih edilenler ABS ve PLA’dır. Ayrıca PETG, HIPS, PVA, Naylon gibi filamentler de kullanılmaktadır. PLA ile genellikle %30-40 oranında karıştırılmış; tahta, ağaç kabuğu, bambu, bronz, pirinç, bakır, esnek PLA, sıcaklığa ve ışığa duyarlı PLA, karbon fiberler ve antibakteriyel filamentler gibi özel malzemeler de bulunmaktadır. Bu malzemeler ile tasarımınıza uygun eşsiz modeller elde edebilirsiniz.

Filament Fiyatları

Filamentlerin fiyatları kullanılan malzemenin özelliğine ve kalitesine göre 80TL ile 250TL arasında değişmektedir. Ancak, PLA katkılı özel filamentlerin (tahta, bronz vb.) fiyatları normal PLA’lara göre daha yüksek olabilmektedir.

Filament fiyatları kullanılan malzemenin özelliğine ve kalitesine göre 70TL ile 250TL arasında değişir

Kullanılan 3D Yazıcının Etkisi

3D yazıcıdan kaliteli çıktılar alabilmeniz için kaliteli filament ve kaliteli 3D yazıcı kullanmalısınız. ArtıBoyut 3D yazıcılar, kalibrasyon gerektirmeyen yatak sistemi, yüksek baskı kalitesi, kullanımı kolay arayüzü ve yazılımı, uzaktan kontrol imkanı, A1 modelinden itibaren gerçek Esnek Filament basma kabiliyeti, A1 Pro modelinden itibaren de HD Kamera, Filament Ağırlık Ölçme Sistemi, Filament Algılama Sistemi ve 2 kademeli HEPA filtre gibi benzersiz özellikleriyle akıllı 3D yazıcı tasarımında ve üretiminde Türk imzası vardır.

ArtıBoyut 3D Yazıcılar hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Filamentlerin Saklama Koşulları

Filamentlerin nemden etkilenmektedir. Nemin etkisini azaltmak için filamentler vakumlu poşetler ve içerisindeki kurutucu silika jeli ile gelmektedir. Bu nedenle, filamentlerinizi poşetinden çıkardığınızda olabildiğince kuru bir ortamda saklayınız. Filamentler nemli havaya uzun süre maruz kaldığında basım sırasında nozzle’da baloncuklara ve kontrolsüz akışa neden olabilmektedir. Bu sorun hem nozzle’ı tıkayabilmekte hem de 3D modellerinizin yüzey kalitesini bozabilmektedir. Ayrıca, ABS haricindeki filamentlerin renginde de değişiklik gözlenebilmektedir.

ArtiBoyut 3D Printers

ABS Filamenti

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), mukavemeti yüksek ve petrol bazlı bir termoplastiktir. FDM teknolojisini kullanan ve tabla ısıtıcıya sahip bir 3D Yazıcı ABS baskı yapabilir. Tamamen kapalı kasaya sahip 3D yazıcılarla sorunsuz ve kaliteli baskılar alabilirsiniz. Ayrıca, LEGO parçaları da ABS’dir.

ABS Filamentinin Temel Özellikleri

  • Yüksek sertlik, dayanıklılık ve darbelere karşı direnç.
  • Düşük esneklik.
  • Aseton ile çözümlenebilir ve yüzey işlemesi yapılabilir.
  • Yiyecek ve içecekler ile kullanılması önerilmez.
  • Genellikle basım sıcaklığı 230°C – 250°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile karşılaşılmaması için kapalı sisteme sahip 3D yazıcı önerilir.
  • Yatak sıcaklığı 80°C – 120°C arasında önerilmektedir.
  • Düzgün çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
  • PLA’ya göre basımı oldukça zahmetlidir.

ABS Filamentinin Kullanım Alanları

ABS, mukavemeti yüksek bir malzeme olduğu için işlevsel 3D modellerin dayanıklı ve sağlam olması için tercih edilebilmektedir. Örneğin; mühendislik alanında prototip amaçlı 3D modeller, arabalar, elektrik ekipmanları gibi. Ancak ABS, özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temas halinde olmamalıdır.

LEGO parçaları ABS malzemesinden yapılır

ABS Filament Satın Al

PLA Filamenti

PLA (Polylactic Acid), mısır nişastası ve şeker kamışından üretilen organik bir biyopolimer ve termoplastiktir. Bu nedenle, insan sağlığına zararlı değildir. ABS ile kıyaslandığında daha parlak bir görüntüye sahiptir. FDM teknolojisini kullanan bir 3D Yazıcı PLA baskı yapabilir. 3D yazıcı dışında; bazı paketleme malzemeleri, streç filmler, plastik kaplar ve plastik su şişelerinde de bulunmaktadır.

PLA Filamentinin Temel Özellikleri

  • ABS’ye göre basımı oldukça kolaydır.
  • Sert bir yapıya sahiptir. Dayanıklı ve darbelere karşı dirençlidir.
  • Hafif esnekliğe sahiptir, ancak kırılgandır.
  • Aseton ile çözümlenmesi zordur.
  • Basım sıcaklığı genellikle 190°C – 220°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile karşılaşılmaz.
  • Yatak sıcaklığı 50°C – 70°C arasında önerilmektedir.
  • Bir kere ayarlanmış sıcaklık, yatak kalibrasyonu ve üretim hızı ile sorunsuz basım yapılabilir.

PLA Filamentinin Kullanım Alanları

PLA daha parlak bir görüntüye sahip olduğu için göze hitap eden alanlarda ve sağlığa zararlı olmadığı için insan vücudu ile temas halinde olabilecek yerlerde kullanılmaktadır. Örneğin; oyuncaklar, mimari ölçek modeller, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları, saklama kapları gibi. Bunun yanı sıra güneş ışığı ile sürekli maruz kalacak modelleriniz için PLA kullanmamanızı öneririz. Ayrıca, ABS ve PLA’nın Detaylı Karşılaştırılması bölümündeki tabloda da göreceğiniz gibi, PLA’dan yapılmış ürünleri 60°C’den yüksek sıcaklıklarda yıkamamanızı öneriyoruz.

PLA (Polylactic Acid), mısır nişastası ve şeker kamışından üretilen organik bir biyopolimer ve termoplastiktir.

PLA Filament Satın Al

ABS ve PLA’nın Detaylı Karşılaştırılması

Isıl Özellikler

  • Erime Akış İndeksi (Melt Flow Index – MVI): Erimiş polimerlerin akış kolaylığını gösteren değerdir. Malzemenin belirli bir çap ve uzunluktaki ince borudan 10 dakika içinde geçmesi ile ölçüm yapılmıştır.
  • Kırılganlık Sıcaklığı (Glass Transition Temperature): Sertlik ve camsı kırılganlık noktasındaki sıcaklığı gösteren değerdir. Bu değer, modelinizi sıcak su veya içecekler ile kullanmak istediğiniz zaman önemlidir. Örneğin PLA kullanarak bir kahve kupası ürettiğinizde, kahvenin sıcaklığı 60ºC’den daha yüksekse kupanın tabanı bükülür veya çöker. ABS ise ortalama 105ºC’ye kadar dayanmaktadır, ancak sıcak sıvılarla veya yiyeceklerle teması halinde ortama kimyasal atık bırakabilmektedir.
  • Gevşeme Sıcaklığı (Slumping Temperature): Bu değerin üzerinde 3D modellerde bozulmalar ve deformasyonlar oluşmaya başlar. Eğer ArtıBoyut 3d printer kullanırken olduğu gibi basım alanınız (diğer adıyla yatak) ısıtmalı ise, yatağın sıcaklığı bu değerin altına ayarlanmalıdır.
  • Erime Sıcaklığı (Melting Temperature): Bu değerde malzeme erimeye başlar.
  • Basım Sıcaklığı (Printing Temperature): Bu sıcaklık değerleri malzeme dökümü için idealdir.
  • Yatak Sıcaklığı (Printbed Temperature): Döküm sırasındaki basım alanı (diğer adıyla yatak) sıcaklık değerleridir. ABS ile üretilen büyük ve köşeli modellerde kalkma ve çatlama sorunlarıyla karşılaşıldığı için, yatak ısıtıcılı 3d printer tercih edilmelidir.
PLA ve ABS – Isıl Özellikleri Tablosu
Isıl ÖzelliklerPLAPLA PlusABSABS Plus
Erime Akış İndeksi (MVI)10.3cm3/10dk3.4 cm3/10dk9.7cm3/10dk15.9cm3/10dk
Kırılganlık Sıcaklığı60-65ºC60-65ºC105ºC108ºC
Gevşeme Sıcaklığı70-80ºC70-80ºC110-125ºC110-125ºC
Erime Sıcaklığı160-190ºC160-190ºC210-240ºC210-240ºC
Basım Sıcaklığı190-220ºC205-225ºC230-250ºC220-260ºC
Yatak Sıcaklığı50-70ºC60-80ºC80-120ºC80-120ºC

Mekanik ve Fiziksel Özellikler

PLA daha kolay kırılan ve yüzeyi sert bir malzemedir. Büküldüğünde kırılmaya daha meyillidir. PLA ile üretilen 3D modeller kesilebilir, törpülenebilir, taşlanabilir, boyanabilir ve güçlü yapıştırıcılar (Örneğin Evobond 502 Süper Yapıştırıcı veya Vodabond 2K Yapıştırıcı) ile yapıştırılabilir. Yüzeyi pürüzsüzleştirmek için aseton ile işlem yapılamaz.

PLA Plus, son yıllarda geliştirilmiş bir organik biyopolimerdir. ABS’in sahip olduğu dayanıklılığa yakın ve PLA’ya kıyasla kopma uzaması (Elongation at Break) değeri yaklaşık 4 kat daha yüksek olan bu yeni malzemeyi 3D modelleriniz için kullanabilirsiniz.

ABS ile üretilmiş 3D modeller daha güçlü ve darbeye karşı daha dayanıklıdır. Bu yüzden, mekanik parçalarda ve değişken hava koşullarına karşı kullanılması tavsiye edilir. ABS, PLA’ya göre daha esnek olduğundan dolayı basınç uygulandığında dayanma süresi daha fazladır. Ayrıca, ABS’nin işlenmesi daha kolaydır. Üretilen üç boyutlu modeller kesilebilir, törpülenebilir, taşlanabilir, boyanabilir ve güçlü yapıştırıcılar (Örneğin; Evobond 502 Süper Yapıştırıcı veya Vodabond 2K Yapıştırıcı) ile yapıştırılabilir. ABS kullandığınız modellerinizin yüzeylerini pürüzsüz ve parlak yapmak için aseton ile işlemden geçirebilirsiniz.

ABS Plus, yeni geliştirilmiş bir termoplastik malzemedir. Laboratuvar testlerine göre ABS’ye kıyasla daha dayanıklıdır ve yine ABS’den yaklaşık 4 kat daha fazla kopma uzamasına sahiptir.

PLA, PLA Plus, ABS ve ABS Plus – Mekanik Özellikleri
Mekanik ÖzelliklerPLAPLA PlusABSABS Plus
Tensile Strength (MPa)65604139.4
Elongation at Break (%)7.5298.230
Bending Strength (Mpa)97876368
Bending Modulus (MPa)3600367222002443

3D Basımdaki Kolaylık Olarak ABS ve PLA Karşılaştırması

3D yazıcı konusuna yeni olan kullanıcılar için PLA daha uygundur. 3D printer için basım sırasında en çok yaşanan sorunlardan biri eğilme/kalkmadır. Bunun nedeni, basım sırasında ilk katmanlardaki malzemenin soğumasından dolayı malzemenin büzülerek yataktan ayrılması ve diğer katmanları etkilemesidir. Bir diğer sorun ise basılan parçanın üst katmanlarında çatlaklar oluşmasıdır. ABS kullanırken bu sorunlarla karşılaşmak daha olasıdır. Bu nedenle, ABS ile yüksek bir basım kalitesi yakalayabilmek için birkaç basım denemesine ek olarak 3d printer için uygun ince ayarların yapılması gerekmektedir.

PLA malzemelerde ABS’lerde olduğu gibi ilk katmanlarda kalkma ve daha sonraki katmanlarda çatlama sorunları ile karşılaşılmamaktadır. Ayrıca, PLA ile basılan parçayı ABS’ye nazaran yataktan daha kolay ayırabilirsiniz. ABS basım için daha yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. İlk katmanlarda kalkma ve sonraki katmanlarda çatlama sorunları sıkça karşılaşılmaktadır. Bu sorunları aşmak için yatağa yapışma türü olarak Raft seçilmelidir ve fan ile aşırı soğutmadan kaçınılması gerekmektedir. 3D yazıcı için yatak yapıştırıcısı önerileri olarak, PLA kullanımında ilk katmanlar için UHU ve saç spreyi yardımcı olurken, ABS’de ise daha pahalı olan kapton bant ve BuildTakTM, veya daha kolay ve ucuz bulabileceğiniz güçlü saç spreyi önerilmektedir. Ancak, kapton bantın yapıştırması zahmetlidir.

3D yazıcı ile basım sırasında en çok yaşanan sorunlardan biri eğilme/kalkmadır.
Yataklar için yapıştırıcı önerileri

Gaz ve Koku

Polimer malzemeler ile üretimlerde genellikle bir koku hissedersiniz. Bu koku, kullandığınız malzemeye ve basım sıcaklığına göre değişmektedir. Örneğin; PLA’da bazı markalarda baharat kokusu alırken, bazı markalarda şekerimsi veya waffle gibi bir koku alırsınız. ABS’de ise kötü bir plastik kokusu gelebilmektedir. Bu plastik kokusuna uzun süre maruz kalındığında baş ağrısı ve bulantı yaşanabilmektedir. Bu nedenle, olabildiğince PLA ve PLA tabanlı filamentler kullanılmalıdır. Eğer ABS kullanmanız zorunlu ise tamamen kapalı bir sisteme sahip ve filtresi olan 3d printer kullanmanızı önermekteyiz.

Doğada Çözünme ve Dayanıklılık

PLA organik biyopolimer bir malzemedir ve bitkilerden yapılmaktadır. Bahçenizde olmasa da şehirlerde gübre olarak kullanılıp doğada parçalanabilir. ABS biyopolimer olmadığı için doğada parçalanamaz, ancak yine de kolayca geri dönüştürülebilir.

Ayrıca geliştirmekte olduğumuz polimer filament dönüşüm makinesi sayesinde atık PLA, ABS ve günlük hayatınızda kullandığınız pet şişeleri ve kapakları geri dönüştürüp 3D yazıcı ile kullanmanız çok yakında mümkün olacak.

PLA organik biyopolimer bir malzemedir ve bitkilerden yapılmaktadır.

PETG Filamenti

PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-modified), termoplastik bir malzemedir. Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları ve sentetik fiber gibi kullanım alanları vardır. ABS ve PLA’ya alternatif olan PETG, ABS’den daha güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir. Basımı PLA gibi kolaydır ve tamamen geri dönüştürülebilir.

PETG Filamenti Temel Özellikleri

  • Yüksek sertliğe sahiptir, dayanıklıdır, darbelere karşı dirençlidir ve hafiftir.
  • ABS ve PLA’dan daha esnektir.
  • Aseton ile çözümlenemez.
  • Yiyecek ve içecekler, yemek kapları için kullanılabilir.
  • Basım sıcaklığı genellikle 220°C–250°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile çok az karşılaşılır.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Güzel çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekebilir.
PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-modified), termoplastik bir malzemedir. Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları ve sentetik fiber gibi kullanım alanları vardır.

Filament Satın Al

Antibakteriyel Filament

Kullanıldığı parçanın yüzeyi üzerinde bakterileri barındırmayan bir yapıya sahip olan, PLA katkılı bir malzemedir. Ayrıca özellik olarak PLA’ya çok benzemektedir. Eğitim sektöründe, yemek sektöründe, mutfaklarda, banyolarda, AVM’lerin tuvaletlerindeki kapı kolları ve musluk kolları gibi bakteri barındırabilecek her yerde kullanılabilir. Ayrıca PLA tabanlı bir malzeme olduğu için basım sırasında ortama insan sağlığına zararlı zehirli gaz bırakmamaktadır.

Antibakteriyel Filament Temel Özellikleri

  • Yüksek sertliğe sahiptir, dayanıklıdır, darbelere karşı dirençlidir ve hafiftir.
  • Aseton ile çözümlenemez.
  • Yiyecek ve içecekler, yemek kapları için kullanılabilir.
  • Basım sıcaklığı genellikle 185°C–195°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları karşılaşılmaz.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Güzel çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının bir defa yapılması halinde çok az sorun ile karşılaşılır.
Antibakteriyel Filamentler

Tahta, Ağaç Kabuğu ve Bambu Filamentleri

Ağaç lifi ile PLA karışımı olan bu malzemeler ile üretilen objeler ele alındığında tahta hissi vermektedir. Ancak hoş görüntüye sahip olsalar da esneklikten ve çekme direncinden (tensile strength) taviz vermekteler. Bu nedenle, hareketli ve dayanıklılık gerektiren modellerde/sistemlerde kullanılamayabilir.

Tahta, Ağaç Kabuğu ve Bambu Filamentleri Temel Özellikleri

  • Ahşap görünümlü kaplamaya sahiplerdir.
  • Ev dekorasyonunda, biblolarda ve tahta aparatlar ile kullanılabilirler.
  • Dayanıklılıkları modellerin tasarımına göre değişmektedir.
  • Genellikle basım sıcaklığı 195°C–220°C arasındadır.
  • Aseton ile çözümlenemezler.
  • Yiyecekler ve saklama kapları ile kullanılmaları önerilmez.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile zaman zaman karşılaşılabilir.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Güzel çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekebilir.
Tahta, Ağaç Kabuğu ve Bambu filamentleri

Ahşap Filament Satın Al

Bronz, Pirinç ve Bakır Filamentleri

Metalik tozlar ve PLA karışımı ile elde edilen malzemelerdir. Tozların etkisiyle PLA’ya göre çok daha ağırdırlar ve ısıyı daha iyi iletirler. Bu nedenle, davranış olarak plastikten çok metaldirler. Yüzey işleminden (cilalama ve eskitme gibi) geçtikten sonra bronz, pirinç veya bakırdan oyularak yapılmış hissi veren objelere dönüşmektedirler.

Bronz, Pirinç ve Bakır Filamentleri Temel Özellikleri

  • Eşsiz metal yüzeyleriyle metal hissiyatı verirler.
  • Kuyumculuk, heykelcilik ve tarihi eserlerin restorasyonları gibi alanlarda kullanılmaktadır.
  • Yüksek dayanıklılığa sahiptirler.
  • Esneklikleri azdır.
  • Genellikle basım sıcaklığı 195°C–220°C arasındadır.
  • Aseton ile çözümlenemezler.
  • Yiyecekler ve saklama kapları ile kullanılmaları önerilmez.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile çok az karşılaşılır.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Güzel çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekebilir.
Bronz, Pirinç ve Bakır filamentleri

Filament Satın Al

Esnek PLA Filamenti

Termoplastik elastomerler (TPE) olarak da adlandırılan bu esnek filamentler, ABS ve PLA’nın dayanamayacağı gerilmelere ulaşabilmektedir. Basımı zor bir malzemedir. Esnek filamente özel tasarlanmış ekstrüder ve nozzle gerekmektedir.

Esnek PLA Filamenti Temel Özellikleri

  • Oldukça esnektirler.
  • Oyuncaklar, giyinebilir eşyalar (ayakkabı, terlik, bileklik, kolye vb.), telefon kapları ve görsel ürünler için kullanılabilir.
  • Yüksek dayanıklılığa sahiptirler.
  • Basım sıcaklığı genellikle sıcaklığı 210°C–235°C arasındadır.
  • Aseton ile çözümlenemez.
  • Yiyecekler ve saklama kapları ile kullanılması önerilmez.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile çok az karşılaşılır.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Güzel çıktılar alabilmek için sıcaklık ve yatak kalibrasyonu ayarlarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekebilir. Küçük ve ayrıntılı modellerde sıkıntı yaşanabilmektedir.
Esnek PLA filamentinden basılmış ayakkabı

Filament Satın Al

Sıcaklık ve Işığa Duyarlı PLA Filamenti

Bu filamentler ile soğuk-sıcak ve ışıklı-ışıksız ortamlarda farklı davranan objeler üretmeniz mümkündür. Ayrıca, gece parlayan objeler üretmek istiyorsanız “Glow-in-the-Dark” PLA’ları önermekteyiz.

Sıcaklık ve Işığa Duyarlı PLA Filamenti Temel Özellikleri

  • Sıcaklık ve ışık ile objelerin rengi değişir.
  • Oyuncaklar, giyinebilir eşyalar (ayakkabı, terlik, bileklik, kolye vb.), telefon kapları ve görsel ürünler için kullanılabilir.
  • Dayanıklı ve normal esnekliktedirler.
  • İdeal basım sıcaklığı 190°C–220°C arasındadır.
  • Aseton ile çözümlenemez.
  • Yiyecekler ve saklama kapları ile kullanılması önerilmez.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile çok az karşılaşılır.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Bir kere ayarlanmış sıcaklık, yatak kalibrasyonu ve üretim hızı ile sorunsuz basım yapılabilir.
Sıcaklık ve Işığa Duyarlı PLA

Filament Satın Al

Şeffaf Filament

Transparan yani şeffaf objeler yaratmak için geliştirilmiş PLA ve PETG filamentlerini kullanabilirsiniz. Ancak, 3D modelinizin duvar kalınlığı nozzle çapınızdan ne kadar fazla ise, üretilen objenin şeffaflığı o kadar kaybolur. Özellikleri PLA veya PETG ile aynıdır.

Şeffaf Malzemelerin özellikleri PLA veya PETG ile aynıdır.

Şeffaf Filament Satın Al

Karbon Fiberler

Karbon fiber telleri ile PLA karışımı olan bu filament oldukça sert bir yapıya sahiptir ve obje basımı sırasında katmanlar iyi bir şekilde yapışır. Ancak fiyatı diğer filamentlere göre pahalıdır ve nozzle’ı aşındırabilir. Bu nedenle kullanılan nozzle, uygun bir malzemeyle kaplanmalıdır.

Karbon Fiber Temel Özellikleri

  • Oldukça sert ve katı bir yapıya sahiptir. Katmanları iyi bir şekilde yapışır.
  • Mekanik parçalarda, koruyucu kaplarda ve yüksek dayanıklılık isteyen uygulamalarda kullanılabilir.
  • Esnekliği çok düşüktür ve esnediğinde kırılabilir.
  • İdeal basım sıcaklığı 195°C–220°C arasındadır.
  • Aseton ile çözümlenemez.
  • Yiyecekler ve saklama kapları ile kullanılması önerilmez.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile çok az karşılaşılır.
  • Yatak sıcaklığı 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
  • Pirinç yerine işlenmiş ve kaplanmış metalden yapılmış nozzle gereklidir.
Karbon Fiber Filamentleri

Filament Satın Al

HIPS

HIPS (High Impact Polystyrene), genellikle destek malzemesi olarak ABS filamentleri ile kullanılan eriyebilen bir polimerdir. Karmaşık tasarımlara sahip modelleri destek malzemesi ile basmanız üretim kalitenizi arttırır. ArtıBoyut 3D Yazıcı ile gelen 2. kafa ile HIPS filamentini kullanarak destek yapılarını üretirseniz daha kaliteli ve sağlam ürünler elde edebilirsiniz. Modelinize zarar verebilecek kazıma, kırma veya kesme işlemlerine gerek kalmadan destek malzemesini Limonen içeren suyun içinde bekletmeniz yeterlidir.

HIPS Temel Özellikleri

  • Limonen* içeren suda çözünür.
  • Hafif esnekliğe sahiptir, ancak kırılgandır.
  • Basım sıcaklığı genellikle 235°C – 255°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile karşılaşılabilir.
  • Yatak sıcaklığı 80°C – 120°C arasında önerilmektedir.
  • Bir kere ayarlanmış sıcaklık, yatak kalibrasyonu ve üretim hızı ile sorunsuz basım yapılabilir.

*Limonen, formülü C10 H16 olan metil-4 izopropenil-1 sikloheksen maddesinin yaygın adıdır.

HIPS Filament Satın Al

Polikarbonat Filament

PC (Polycarbonate), endüstride kullanılan güçlü bir malzeme türüdür. Kasklar ve polis kalkanları, güvenlik gözlükleri gibi dayanıklı ve şeffaf malzemeler polikarbonattan üretilmektedir. PC, bir termoplastik olduğu için 3B yazıcılarda kullanılmaya uygundur.

PC malzemesi belirli oranda esneyebilen, yüksek sıcaklığa dayanıklı bir malzeme türüdür. 3B yazıcılarda PC malzemeden basılan parçalar 120°C’ye kadar sertliğini ve şeklini koruyabilir. Katmanlar arası bağ kuvveti diğer filament türlerine göre daha yüksektir.

PC filamentin en uygun koşullar baskı alanı tamamen kapalı ve iç ortam sıcaklığı 45oC-90oC arasında olan 3B yazıcılar tarafından sağlanır. İç ortam sıcaklığı ne kadar yüksekse baskı kalitesi ve dayanımı o kadar yüksek olacaktır.

PC Filament Temel Özellikleri

Yüksek sertliğe sahiptir, katmanlar arası bağ kuvveti yüksektir, dayanıklı ve darbelere karşı dirençlidir.ABS ve PLA türlerine göre daha esnektir, özellikle ince yapılarda esnek parçalar basmaya imkan sağlar.Gıda ürünleri ile temas etmesi önerilmemektedir.Basım sıcaklığı filament markasına göre 270oC-300oC arasındadır.Baskı ve soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunlarına rastlanabilir. Kapalı baskı alanına sahip 3B yazıcılar önerilmektedir.Yatak baskı sıcaklığının 70oC-120oC arasında olması önerilmektedir.

LEGO parçaları ABS malzemesinden yapılır

Polikarbonat Filament Satın Al

Ultem/PEI Filament

PEI (Polieteramid) sıcaklıkla şekil değiştirebilen dayanıklı ve sert bir termoplastiktir. ULTEM ise bu malzeme türünün markalaşmış ismidir.

PVA

PVA (Polyvinyl Alcohol), genellikle destek malzemesi olarak PLA ve PLA karışımlı filamentler ile kullanılan suda eriyebilen bir polimerdir. Karmaşık tasarımlara sahip modelleri destek malzemesi ile basmanız üretim kalitenizi arttırır. ArtıBoyut 3D Yazıcı ile gelen 2. kafa ile PVA filamentini kullanarak destek yapılarını üretirseniz daha kaliteli ve sağlam ürünler elde edebilirsiniz. Modelinize zarar verebilecek kazıma, kırma veya kesme işlemlerine gerek kalmadan destek malzemesini limonlu suyun içinde bekletmeniz yeterlidir.

PVA Temel Özellikleri

  • Suda çözünür.
  • Hafif esnekliğe sahiptir, ancak kırılgandır.
  • Basım sıcaklığı genellikle 170°C – 190°C arasındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma ve çatlama sorunları ile karşılaşılmaz.
  • Yatak sıcaklığı 50°C – 70°C arasında önerilmektedir.
  • Bir kere ayarlanmış sıcaklık, yatak kalibrasyonu ve üretim hızı ile sorunsuz basım yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir