PVA Filament Nedir?
PVA (PolyVinyl Alcohol), 3D yazıcı filamenti olarak bilinse de, çamaşır deterjanı bölmelerinde yıkamada eriyen malzeme ile olarak da anılmaktadır. Çözünebilir destek malzemesi oluşturmak için aynı prensip kullanılmıştır. Pritt tarsi tutkallar da PVA’dır ve sağlam yapıştırıcı oldukları için filament esaslı olarak kullanılabilirler.
PVA Filamentini Ne Zaman Kullanmalısınız?
İlk olarak, PVA’yı kullanmak için, çift kafa (ekstrüzyon) ile üretim yapabilen bir 3D yazıcıya (örneğin ArtıBoyut A1 Pro modeli) ihtiyacınız vardır. Ana malzeme olarak PLA ile yalnızca PVA’yı kullanmalısınız. PLA filamenti, PVA ile benzer sıcaklıklarda üretime müsait olduğu için güzel baskılar alabilirsiniz. Çözülebilir destekler, modelinizde karmaşık ayrıntıları, tek malzeme ile destekleyip zor temizleyeceğiniz iç oyuklar/boşluklar veya modelinizde tek malzeme ile üretilen destek yapılarında sıkça rastlanılan yüzey pürüzlülüklerinden kurtulmak için en ideal çözümdür.
Aynı malzeme ile üretilen destekle boru şeklinde spiral bir yapı yazdırmak zorunda kaldığınızı düşünün. Belirli bir noktada destekleri temizleyeceksiniz ve modelin dış kısmı destek materyalinin ana model ile birleştiği izlere sahip olacak. Ancak, PVA çözülebilir filamentini destekli yapılarda kullanarak modelinizi suda bekleterek saatler içerisinde tertemiz bir model ile karşılaştığınızda sizi şaşırtan sonuçlar elde edeceksiniz.
Farklı Bir Destek Malzemesini Ne Zaman Kullanmalısınız?
Yüksek sıcaklıklarda üretim yapılan 3D yazıcı filamentleri; ABS, PETG, Nylon (PA) veya Esnek (Flex) gibi, PVA filamenti ile birlikte kullanamazsınız. Örneğin, ABS veya benzer özelliklere sahip filamentler ile birlikte HIPS kullanılmanızı önermekteyiz. Diğer filamentlerde ise kendi malzemesinden destek yapıları üretmeniz gerekmektedir.
ABS için mükemmel bir destek olan HIPS, PVA gibi normal filamentlere kıyasla daha fazla maliyetlidir. Bu nedenle, oldukça basit bir model veya kolay temizlenebilir destekli bir model üretiyorsanız 3D baskılarınızı tek malzeme ile üretmenizi tavsiye ederiz.
PVA Filamenti için En İyi Baskı Sıcaklığı
Kullandığınız filamentin markası PVA’nın baskı sıcaklığını etkilemektedir. Genellikle 185°C ile 215°C arasında baskılar alabilirsiniz. Bu sıcaklıklardan daha yükseklerde basım yapmayın, çünkü PVA nozzle’da pişme ve karbonize olma eğilimi gösterir. Diğer bir deyişle, nozzle’ınız kolayca tıkanır. Bu nedenle, baskı sıcaklığınızın bu aralıkta olduğundan ve filamentin kullanılmadığı zaman nozzle’da durmadığında emin olun.
Baskı Öncesi PVA Filamentin Kuru Olduğundan Emin Olun
Filamentlerin saklama koşulları ile ilgili detaylı bilgi verdiğimiz yazımızda da bahsettiğimiz gibi Naylon gibi, PVA da higroskopiktir ve bu da filamentin havadan su emmesi anlamına gelmektedir. PVA filamentinin vakumlu jelatini ilk açıldığında kutusunu ve içinden çıkan kurutucu maddeyi saklamanızı öneririz. Böylece filamenti kullanmadığınız zaman kapalı olarak saklayabilirsiniz. Eğer açık ortamda unuttuğsanız, PVA filamentinizin su çektiğini nozzle’dan çıkarken tıslama seslerini, kabarcıkları ve hafif dumanları gördüğünüzde anlayabilirsiniz. Filamenti nozzle’dan çıkarın ve fırında birkaç saatliğine kurutun. Tüm nem dışarı atılacaktır. Daha sonra kapalı bir kapta saklamaya devam edin.
Üstteki resimde soldaki parçada, kurutulmuş PVA kullanılmıştır; desteğin biraz şeffaf ve neredeyse temiz olduğunu görebilirsiniz. Sağdaki resimde ise, destek için nem çekmiş ıslak PVA kullanıldı; Sarımsı-beyaz ve tamamen opaktır.
Çözünebilen PVA Filament
PVA destek malzemesinin temizlenmesi için en iyi yol, suya atmadan önce mümkün olduğunca koparmak veya kırmaktır. PVA’nın arasında yer alan asıl model yapılarına zarar vermemek için dikkatli olun. Sonra, baskınızı bir kapta ılık suya batırın. Suyun kaynamış olmamasına dikkat edin, zira asıl malzemeye de zarar verebilirsiniz. Ancak ılıktan biraz daha sıcak suda daha çabuk erir. Eğer elinizi yakmayacak sıcaklığa sahipse modelinizi gönül rahatlığı ile suya atabilirsiniz.Umarız bu yazımız ile birlikte iki kafalı (ekstrüzyonlu) 3D yazıcınızla daha karmaşık parçaları basmanıza yardımcı olmuşuzdur. Destek malzemeleri ile basma konusunda diğer sorularınız için ArtıBoyut ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. PVA basabilen ArtıBoyut A1 Pro Akıllı 3D Yazıcı‘yı satın almak istiyorsanız alışveriş sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz! Herhangi bir yorumunuz, düzeltmeniz veya katkılarınız varsa, lütfen bize bir e-posta atın. Görüşleriniz bizler için çok önemlidir.
ArtıBoyut ekibi