Bronz Filament
Bronz dolgu filament (bronzefill), gerçek bronz toz ile üretilmiş ve dekoratif 3D baskılı parçalar için eşsiz bir görünüm ve his sunar.
Bronz filament, masaüstü FDM 3D yazıcılar için dikkat çekici yeni bir filamenttir. Gerçek bronz toz ve PLA ile karıştırılan filament, basılan parçalara eşsiz bir görünüm ve ağırlık sunar. Yazımızdaki ipuçlara göz atarsanız, gerçek bronz görünümlü ve benzeri parlaklığa sahip pürüzsüz parçalara sahip olabilirsiniz.
Basım Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
- Bronz filament, yaklaşık %80 oranında bronz tozundan oluşmasına rağmen normal PLA’ya çok benzer sıcaklıklarda (195-220°C) basılabilmektedir. ArtıBoyut 3D Yazıcılar‘da ise 215°C’de en iyi sonucu verdiği da test edilmiştir.
- PLA filamentte olduğu gibi, özellikle küçük modellerin üretimi için bir soğutma fanı önerilir. Bronz dolgu filamenti, baskı esnasında ısıyı korur ve küçük veya ince yapılara sahip modeller üzerinde hamurumsu / özensiz yüzeyler oluşabilir. Soğutucu fan, bu durumu en aza indirmenize yardımcı olur ve size temiz, pürüzsüz baskılar almanızı sağlar
- Bronz filament, 0,25mm – 0,8mm nozzle çapları ile iyi basılmaktadır. 0,8 mm çapındaki nozzle ile tek duvarlı (duvar kalınlığı 0,8mm olan) baskılarda mükemmel sonuçlar alabilirsiniz. Unutmayın, tüm filamentlerde olduğu gibi, nozzle çapı ne kadar büyük olursa, yazdırma işleminizi o kadar yavaş yapmalısınız. Yoksa filament ısıtıcı blokta (hot end) tam ısınamadan ekstrüder dişlisinin filament aşındırmasına ve filament ittirememenize neden olabilir.
Bronz Parçalarda Basım Sonrası Yüzey İşlemi
Yüzey işlemi (zımpara vb.) görmemiş bronz dolgu filament, kurutulmuş kile benzeyen dokulu ve mat bir cilaya sahiptir. Çok kolay zımparalanabilir. 220 numaralı kum zımparası ile başlayarak siz de bronz parçalarınızı zımparalarak yüzeyi oldukça yumuşatabilirsiniz.
Parlak bir yüzey elde etmek için, 220 zımpara kağıdıyla istenen yüzey elde edilene kadar zımparalayın. Hala istediğiniz yüzey parlaklığına erişemediğseniz 600-800 kum kalınlıklarını da deneyebilirisiniz. Yüzey düzleştikten sonra bronz veya bakır cila ile parlatın.
Zamanla bronz parçaları, gerçek bronz gibi yeşilimsi bakır küfüne benzer bir renge dönüşecektir. Rengini geri kazanması ve yeşil rengi çıkarmak için yeniden cilalayabilir veya bu şekilde kalara bastığınız parçalara antika bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Umarız bu yazımız ile Bronz filamenti ile başarılı baskılar alırsınız. Bronz filamenti ve bronz basabilen ArtıBoyut A1 Pro Akıllı 3D Yazıcı‘yı satın almak istiyorsanız alışveriş sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz! Herhangi bir yorumunuz, düzeltmeniz veya katkılarınız varsa, lütfen bize bir e-posta atın. Görüşleriniz bizler için çok önemlidir.
ArtıBoyut ekibi