3D Modellemede Dikkat Edilmesi Gerekenler

3D Modeller

3D yazıcılarda üretim yapabilmek için hazır modelleri kullanabilirsiniz. Kendi tasarımınızı yapmak istiyorsanız bazı programlara ihtiyacınız olacak. Tasarım dosyası, üç boyutlu bir objenin matematiksel tanımlar ile sadeleştirilmiş evrensel bir formattır. Tüm formatlar aynı mantıkta çalışıyor olmakla birlikte, 3D yazıcılarda kullanılan en yaygın format “.stl” (STereoLithography)’dir. Yazıcılar bu formatı işleyerek modelinizi Z ekseninde katmanlara ayırır ve katman katman modelinizi aşağıdan yukarıya doğru üretir.

3D Tasarım Hizmeti Al

Hazır 3D Modeller

Hazır modelleri bünyesinde bulunduran;

gibi siteler ile hızlı bir şekilde istediğiniz tasarımı indirip ArtıBoyut marka yazıcınızda üretmeniz mümkün. Bu sitelerdeki modeller, genellikle (GrabCAD hariç) 3D yazıcılarda sorunsuz bir şekilde üretim yapılabilmesi için modifiye edilmişlerdir. Yukarıda bahsettiğimiz sitelerden hazır modeller genellikle “.stl” veya “.obj” formatlarında bulunmaktadır. Bu formatları, CAD (bilgisayar destekli tasarım) programları ile düzenlemek oldukça zahmetlidir. Bazı siteler size kısıtlı bir şekilde (belirli oranda modeli büyütme gibi) düzenlemeniz için site üzerinden izin vermektedir.

CAD Programları ile 3D Modelleme

Kendi tasarımlarınızı ve çizim defterinizdeki birçok fikri hayata geçirmek istiyorsanız, öncelikle CAD (bilgisayar destekli tasarım) programlarından en az birini bilmeniz veya bu işi sizin için yapacak basit programları kullanmanız gerekiyor. “Farklı kaydet” seçeneğindeki dosya türünde “.stl” formatı olan her CAD programı işinize yarayacaktır. Bu yazımızda CAD programları ile 3D modelleme nasıl yapılır konusunu işlemeyeceğiz, ancak internette bu konu ile ilgili birçok doküman bulunmaktadır. Modellemeye hızlı bir şekilde giriş yapmak ve çocuklarınızın da tasarım yaparak yaratıcılıklarını arttırmasını istiyorsanız, aşağıda sıraladığımız programları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, sadece kağıt üzerindeki çizimlerinizi hızlıca 2 boyuttan 3 boyutluya çevirmek ve üretmek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız programlardan Smoothie-3D’yi önermekteyiz. Mühendislik veya mimarlık projelerinde profesyonel olarak tasarım ve analiz yapıp 3D yazıcılarda prototiplerinizi üretmek istiyorsanız, lisanslı programları kullanmanız işinizi daha profesyonel yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Tinkercad

Patlak Yüzey: 3D Max programı ile tasarladığınız bir modeli üretmek istiyorsanız patlak yüzeylerin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Patlak yüzey, tasarlanmış katı model yüzeylerinin doğru bir biçimde birleştirilmemesinden kaynaklanan bir sorundur. Bu sorun, “Watertight” – su geçirmez modelleme mantığı ile giderilebilir. 3D Max ile tasarlanmış modellerin dış yüzeylerinin ince bir duvar olduğunu ve modelin içinin su ile dolu olduğunu düşünün. Bu suyun hiçbir yerden sızmaması gerekmektedir. Ayrıca, yazıcıya gönderilen modelde patlak olmaması 3D yazıcılarda baskı hesaplamasını kolaylaştıracaktır.

Modelinizde patlak olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yolu Meshmixer programını kullanarak “.STL” ve “.OBJ” uzantılı dosyalarınızı “import” ederek sol taraftaki menüden “analysis”a tıklayarak yapabilirsiniz. Açılan pencereden “inspector” seçeneğine bastığınızda modelinizde olan patlak bölgeleri gösterecektir. Patlak yüzeyleri modelinizden çıkan mavi, kırmızı ve mor küreler ile görebilirsiniz. Mavi küreler delikleri, kırmızı küreler birbirine kaynamamış alanları ve mor küreler ise birleşmemiş parçaları gösterecektir. Kürelere mouse’unuzun sol tuşu ile tıklayıp “Auto repair all” komutuna tıkladığınızda bütün patlak ve Watertight sorunlarını düzeltebilirsiniz. Ancak “Auto repair”, bazı birleşme sorunlarını düzeltirken parçaları silebiliyor. Bu yüzden, bu birleşme sorunu olan kısımları CAD programınızdan tekrardan gözden geçirmeniz gerekebilir. Bunun haricinde sorunlarınızı çözdüyseniz “Done”a tıklarayarak modelinizi “.STL” olarak “export” yanı kaydedip 3D yazıcınıza üretim için yükleyebilirsiniz.

Çocuklar İçin Modelleme: Ayrıca, 8 yaş ve üzeri tüm çocukları tasarım dünyası ile tanıştırmayı hedefleyen “Çocuklar İçin 3D – Tara, Tasarla, Üret” adlı kitabı da almanızı tavsiye ederiz.

3D Tasarım Hizmeti Al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir