Öğrencilerin yanındayız!

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği 1. Sınıf öğrencilerinin “ME102 – Sistem Mühendisliğine Giriş” dersinde tasarlayıp analizlerini yaptıkları hareketli parçalar içeren modellerinin üretimine yardım ettik. 12 grubun 100’e yakın parçasını 2 hafta boyunca 3D yazıcılarımızda ürettik.

İşte öğrencilere yardım ettiğimiz projeler;

1. “Wind Energy Car”

Rüzgarla giden araç tasarlayan öğrenciler, üç boyutlu yazıcımızda beş yelken ve iki dişli ürettirmişlerdir. Kanatların birbirine göre konumları ve aktarım organındaki dişlilerin hassasiyeti aracın rahat bir şekilde gitmesini sağlamaktadır. Kanatları özel olarak tasarlanıp test edilen aracın parçaları PLA Plus’tan üretilmiştir. (Tasarım ve Video)

2. “Mechanical Counter”

Mekanik sayaç olarak da adlandırabileceğimiz bu sistemde iki küçük (mavi) dişli ile üç büyük (üzerinde 1-9 arasında rakam bulunan) dişli bulunmaktadır. Küçük dişlileri döndürerek büyük dişlilerdeki rakamı aynı yapmaya çalışmaktasınız. (Tasarım)

3. “Excavator”

Kepçe sistemi 2 eksende hareket edebilmektedir. Hareket eden bölgelerde öğrencilerin tasarladıkları pinler sayesinde kepçe kayış sayesinde yukarı aşağı hareket edebilmektedir. (Tasarım)

4. “Crane Gears”

Tahtadan üretilen vinç sisteminin kendi ekseni etrafında dönebilmesini sağlayan dişliler üç boyutlu yazıcılarımızda üretilmiştir.

5. “Two Speed Gearbox”

İki hıza sahip vites kutusu manuel olarak hızı değiştirilebilmektedir. Değişen hızı gözlemleyebileceğiniz bir pervaneye de sahip vites kutusunun üretimi PLA Plus ile yapılmıştır. (Tasarım ve Video)

6. “The Smiling Toy Car”

Gülümseyen araba projesindeki aracımız lokomotifi andıran ve hareketi sağlayan iki adet dişliye sahiptir. Bu dişliler sayesinde kolu çevirdiğinizde araba hareket etmektedir. (Tasarım ve Video)

7. “Padlock”

Asma kilidin büyütülmüş versiyonu olan bu tasarımda, kilidin iç mekanizmasını ayrıntılı bir şekilde inceleme şansınız var. Asma kilidin nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız, üç boyutlu yazıcı ile bir tane üretmelisiniz. (Tasarım ve Video)

8. “Combination Lock”

Kombinasyon kilidinin çalışma prensibinde 3 adet halka ve bu halkaların birlikte dönmelerini sağlayan çıkıntılar bulunmaktadır. Halkadaki birer adet girinti sayesinde yandaki pin halkaları kilitlemektedir. Halkalarda bulunan çıkıntıların yerleri değiştirilerek farklı kombinasyonlar ile kilitlenebilir. (Tasarım ve Video)

9. “Compressed Air Engine”

Basınçlı hava ile çalışan motor örneğinin tasarlanıp üretildiği bu sistemin çalışma prensibi hava giren haznenin hacminin sürekli değişmesi şaftın ileri geri hareket etmesidir. (Tasarım ve Video)

10. “Car”

Klasik üstü açık bir araba tasarlayan öğrenciler, araca hareketi şaft yardımı ile vermektedir. (Tasarım)

11. “Gyroscope”

Oyuncak araba üzerinde konumlandırılan üç eksenli cayroskopun aracın hareketini nasıl etkilediğini gözlemlemek için tasarlanmış ve üç boyutlu yazıcımızda ürettirilmiştir. Cayroskop, oluşturduğu merkez kaç kuvvetleri ile aracın düz olarak çekilmesine rağmen yoldan sapmasına neden olmuştur. (Tasarım ve Video)

12. “Pocket Multi-Tool”

Dağ başındasınız ve çakıya mı ihtiyacınız var? Tabiki üç boyutlu yazıcıda üretilen çakı işinize yaramayacaktır, ancak yine de hiç yoktan iyidir. (Tasarım ve Video)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir