ABS Filament ile Baskı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

ABS Filament Nedir?

ABS veya diğer adıyla Acrylonitrile Butadiene Styrene yaygın bir termoplastiktir. Genellikle endüstride enjeksiyon kalıplama için sıkça kullanılır ve legolar, aletler, spor malzemeleri vb. ekipmanlar da üretilmektedir. Daha önce PLA ile basımlar yaptıysanız, ABS ile baskı yapmak için biraz daha zor olduğunu göreceksiniz. Ancak bu rehber ile birlikte ABS filament ile basımlarınızı da rahatlıkla yapabileceksiniz. ABS, müthiş yüzey işleme seçeneklerine sahip güçlü ve ısıya dayanıklı bir filamenttir. Filamentler hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilseniz öncelikle 3D Yazıcı Filament Özellikleri sayfasına göz atmanızı tavsiye ederiz.

ABS Filament Satın Al

İlk Katmanı Doğru Basmalısınız

“PLA Filament ile Baskı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz” makalemizde de bahsettiğimiz gibi, ilk katman modelin düzgün ve hatasız bir şekilde üretilebilmesi için çok önemlidir.

  1. 3D yazıcınızın yatak kalibrasyonunu düzgün bir şekilde yapmalısınız.
  2. Baskı kafası ekstrüderin sıfır noktasına geldiğine ve yatağa olan mesafesinin doğru olduğuna emin olmalısınız.
  3. ABS’nin yatağa yapışması için iyi bir yapıştırıcı kullanmalısınız.
  4. Ve elbette ekstrüzyonda basım sıcaklığının (printing temperature) doğru sıcaklığa ısıtıldığından emin olmalısınız.

İlk Katman Yapışmıyorsa Ne Yapmalısınız?

  1. Yatağın kalibrasyonundan emin olun.
  2. Yatağınızın yeterince sıcak olduğundan emin olun.
  3. Yazıcınızın bulunduğu ortamın çok sıcak veya çok soğuk olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde yazıcınızı buna göre ayarlayın.
  4. Yatağınızda yapıştırıcı olup olmadığını kontrol edin. Yapıştırıcının ilk günkü gibi etkisinin devam edip etmediğini de kontrol edin.
  5. Baskı başlamadan önce ekstrüderin yeterince filament ittirip ittirmediğini kontrol edin.

Sıcaklığın Doğru Ayarlanması

İlk kez yeni bir filament makarası ile basıma başlarken yaklaşık 230°C’de baskı başlatmaya ve ardından sıcaklığı 5’er derece arttırarak baskı kalitesini ve parçanın mukavemetini en iyi şekline gelene kadar ayarlamalısınız. Bu sıcaklıklar markadan markaya ve hatta renklere göre değişebilmektedir.

a. Basım Sıcaklığı Çok Yüksek İse

Basım sıcaklığınızın olması gerekenden daha fazla olması durumunda aşağıdaki şekilde görebileceğiniz gibi modelinizde bulunan boşluklar arasında daha fazla ip veya sarkmalar göreceksiniz. Çünkü filamentin olması gerekenden fazla ısıtılması nedeniyle filament daha da yumuşar ve ekstrüder filamenti istediği kadar geri çekemez. Bu durumda, ekstrüder çok fazla malzeme sızdırmayana kadar basım sıcaklığı 3’er derece düşürülmelidir.

Bazen ABS’nin viskozitesinden daha düşük olan ve daha düşük sıcaklıklarda dahi sızıntı yapacak bir ABS kullanıyor olabilirsiniz. Dediğimiz gibi markadan markaya ve renge göre bu değerler değişebiliyor. Bu nedenle ki makaraların üzerinde hep bir sıcaklık aralığı verilir. Bu tür durumlarda geri çekmeyi (retraction) birkaç milimetre arttırmanızı öneririz. 3-4 kere farklı modelde denediniz ve güzel sonuç aldınız. O zaman diğer ABS ile basımlar bu değeri kullanabilirsiniz.

b. Basım Sıcaklığı Çok Düşük İse

Basım sıcaklığınızın olması gerekenden daha düşük olması durumunda aşağıdaki şekilde görebileceğiniz gibi filamentin bir önceki katmana yapışmadığını göreceksiniz. Ayrıca, çok prüzlü bir yüzey elde edeceksiniz ya da güçlü olmayan ve kolayca kırılabilen bir model elde edeceksiniz. Her iki durumda da, sıcaklığı 5’er derece arttırmanız ve her katmanda iyi güçlü yapışmalar elde edene ve her yazdırmada güçlü bir modele sahip olduğunuza emin olana kadar tekrar denemelisiniz.

Filament Değiştirme

  1. Ekstrüder soğukken sıcaklığı 240°C’ye ayarlayın ve ısınmasını bekleyin.
  2. 240°C’ye ulaştığında, yazıcınızda bulunan mevcut filamenti çıkarmak için yazıcınızın arayüzünden “Filamenti Çıkar”a basın ve filamentin ekstrüder ittirme sisteminden kurtulduğuna emin olun.
  3. Filamentin çıkarılmasında sorun yaşıyorsanız, sıcaklığı 260°C ‘ye yükseltin ve tekrar deneyin.
  4. Hala çıkarmada sorun yaşıyorsanız ekstrüder sistemini yazıcının kullanım kılavuzunda yazılan talimatları dikkatlice okuduktan sonra; ekstrüzyon dişlisini temizleyin ve ekstrüder girişindeki yere hava püskürtün veya üfleyin.
  5. Yazıcınızın arayüzden “Filament Yükle”ye basın ve yeni filamenti elinizle ekstrüderdeki dişli yakalayana kadar hafifçe kuvvet uygulayın.
  6. Yeni filamentin nozzle’dan çıktığına emin olana kadar bekleyin. Eğer filament uçtan çıkmadığsa manuel olarak filament ittirme komutunu kullanın.
  7. Koyu renkten (siyah gibi) hafif bir renge (beyaz veya doğal renk gibi) geçiyorsanız, istediğiniz renge gelene kadar filament ittirmeyi uygulayın. Aksi takdirde üretime başladığınız modelin ilk katmanlarında renk geçişleri görebilirsiniz.
  8. İçinde bir önceki rengin bitleri varsa önemsemediğiniz bir şeyi basın veya ekstrüderi birkaç dakika çalıştırın.

Başka Neler Yapmalısınız?

Baskılarınızın başarılı olması için kontrol etmeniz gereken birkaç temel şey var. Fakat çözümlere bakmadan önce belirtilerinizin kesin bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Buradaki yazılanlar olası senaryolardır. Sorunun sadece ABS filamentinde olduğunu düşünmekte acele etmeyin. Doğru ayarlar çok düşük viskoziteye sahip olan her türlü materyali basmayı başarabilirsiniz. Bazen kaliteli olmayan filamentler ile bile düzgün çıktılar alabilirsiniz.

“İlk katın yapışmasını sağlayamıyorum.”

  1. Yatak kalibrasyonunu doğru yaptığınızdan emin olun.
  2. Doğru basım sıcaklığında baskı yaptığınızdan ve yatağınızın doğru sıcaklıkta olduğundan emin olun.
  3. Basım yapılan alanın ortam sıcaklığını kontrol edin. Bu ortam çok sıcak veya çok soğuk olursa baskılarınızda kötü sonuçlar alacaksınız.

“Modelim içinin doldurulması ve üst yüzeyi istediğim gibi değil.”

  1. Ekstrüzyon (basım) sıcaklığını kontrol edin.
  2. Makara ve filament gerginliğini kontrol edin.
  3. İttirici dişliyi (drive gear) kontrol edin.
  4. Basım hızını (print speed) kademeli olarak düşürün.
  5. Modelinizin doğru bir şekilde soğuduğundan emin olun.

“Modelimin yüzeyinde çok fazla küçük çıkıntılar var.”

  1. Yazıcınızın kontrol kartından doğru veri aldığından emin olun.
  2. Yazıcınız bilgisayar ile bağlantılı bir şekilde yazdırma işlemini yapıyorsa, bilgisayarın yazıcı komutlarını göndermek için fazla meşgul olmadığından emin olun. Eğer yazıcı basım sırasında duraklıyorsa, genellikle bilgisayarın çok meşgul olması nedeniyle olur. Bilgisayardan bağımsız çalışan yazıcılarda bu sorunla karşılaşmazsınız.

“Baskılarımda uzun bölümler erimiş veya çökmüş gibi görünüyor.”

  1. Soğutma fanınızın çalıştığından emin olun.
  2. Bu soğutma sayesinde “köprü yapılar”da (belirli açılarda olan veya altı boş olan yapılarda) modelinizin uzun bölümlerin daha güzel çıktılar almanız için çok yardımcı olacaktır.

“Parçamın üst ve ilk katmandaki köşeleri kalkıyor.”

  1. Yatakta iyi miktarda yapışkan olduğundan ve her baskıda yapışkan özelliğinin yeterli olduğundan emin olun.
  2. Buna ek olarak, bir dilimleme programından “Kenar” (Brim) özelliğini açın. Kenar özelliği sayesinde uzun köşeli parçalarda yatağa daha iyi yapışması sağlanabilir.

“Yazıcım filamenti ittirmiyor”

  1. Nozzle’ın yeterli sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edin. Eğer yazılım istenilen sıcaklıkta olduğunu söylüyorsa multimetrenin sıcaklık ölçme özelliğini kullanarak gerçek sıcaklığı ölçün. Dikkat edin, eliniz yanabilir. Nozzle’ın ısınmadığından eminseniz, yazıcınızın teknik servisini arayın.
  2. Ekstrüderdeki ittirme dişlisini (drive gear) temizleyin ve yay sistemini biraz gevşetin. Genellikle yay sistemindeki sıkıştırma gerginliği veya tıkanmış bir ittirme dişlisi, filamentin doğru bir şekilde ittirilememesine neden olacaktır.
  3. Mevcut filamenti çıkarın. Ekstrüderin ucunda sıkışan plastik bir parça olabilir. Ekstrüzyon ucu içerisindeki herhangi bir parçacığı dışarı çekmek için yukarıda açıklanan “Filament Değiştirme” talimatlarını uygulayın. 
  4. Ekstrüder ile nozzle arasındaki bölgede plastiğin sıkışıp sıkışmadığını kontrol edin. En çok karşılaşılan sorun budur. Bazen soğukken filament ittirildiğinde ittirme dişlisi filamenti yer ve tutuanamaz. Bu nedenle bu sorunla karşılaşılır. Yazıcınızın kullanım kılavuzunda yazan talimatlara göre extruderi sökün ve ekstrüder ile nozzle arasındaki bölümü temizleyin. Bu temizleme sırasında size verilen alet çantasına ihtiyaç duyacaksınız.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz! Herhangi bir yorumunuz, düzeltmeniz veya katkılarınız varsa, lütfen bize bir e-posta atın. Görüşleriniz bizler için çok önemlidir.

ArtıBoyut ekibi

ABS Filament Satın Al

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir