CyberSpot Dergisinin Mayıs Sayısına Konuk Olduk

1. Kuluçka desteği olarak hangi hizmetlerden yararlandınız?

Artıboyut İnovasyon’un, kuluçka firması olarak Bilkent Cyberpark Tepe Binası yerleşkesinde iskontolu ofisi bulunmaktadır. Ayrıca; ücretsiz eğitimler, seminerler ve yatırımcılarla birebir görüşme imkanlarından da kuluçka firmamız yararlanmış ve yararlanmaya devam etmektedir.

2. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı kuluçka düzeninde değiştirmek istediğiniz 3 şey ne olurdu?

Bir kuluçka firması, hem üretim hem mekanik hem elektrik elektronik hem de yazılım işinde kısıtlı çalışmalar yürütebilir. Elimizde sihirli bir değnek olsaydı, tüm bu iş alanlarını bir araya getiren, kuluçka firmalarını birleştiren ve birbirine yardım ederek beraber büyümesine olanak sağlayacak multidisipliner bir ekosistem yaratmak isterdik. Bu ekosistemde kuluçka firmaları, birbirinin eksiklerini kapatarak, projelerin daha verimli ilerlemesine ve ileride şirket evliliklerine de neden olabileceğini düşünmekteyiz.

3. Sizi başarı hikayesi yapan özellikler nelerdir? Yeni yola çıkan girişimcilere ne tavsiye edersiniz?

Daha önce hiç iş hayatı ve şirket kurma deneyimi yaşamamış iki mezun girişimci olarak, Bilkent Üniversitesi’ndeki öğrenci kulüplerinde edindiğimiz; iş planlama, zaman yönetimi, raporlama ve insan ilişkilerini kendi iş hayatımıza çok kısa bir sürede adapte edebildik. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermayesi Desteği’ni hiçbir iş planı yazma tecrübesi olmadan almaya hak kazandık. Ayrıca, KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Programı’nın desteğinden de eş zamanlı olarak faydalanmaktayız. Yaklaşık 9 ay içerisinde, hiçbir tersine mühendislik çalışması olmadan her biri ayrı destek alabilecek nitelikteki; üç boyutlu yazıcı ve filament dönüşüm makinesinin prototiplerini tamamlamış bulunmaktayız. Yine desteklerle kurduğumuz ArtıBoyut Garaj’ımızda CNC Router ve masaüstü tornamız ile ürünlerimizi kendimiz üretebilmekteyiz. Bir sonraki hedefimiz ise, geliştirdiğimiz prototiplerin seri üretime hazırlanması ve üretim hatlarının kurulması için şirketimizi KOSGEB Endüstriyel Uygulama Programı ve daha sonra ise Tübitak 1507 desteği ile şirketimizi büyütmektir. Ayrıca, geliştirdiğimiz teknolojilerle Türkiye’yi yurtdışında da en iyi şekilde temsil etmeyi arzulamaktayız. Yeni yola çıkan girişimcilere ilk tavsiyemiz, projelerini aşırı gizlilikte yapmamaları ve bin bilseler de bir bilene, hatta 3-4 bilene danışmalarıdır. İkinci tavsiyemiz ise, projelerini erken bitirmeye çalışıp, örneğin projenin 6. ayı itibari ile ilk prototipi çıkarıp, yatırımcılar ve müşteriler ile görüşmelere başlamalarıdır. Yatırımcılardan ne beklediklerini dile getirip kendi yollarını ona göre çizmeleri kolaylaşacaktır. Ayrıca, müşterilerin beklentilerinin, girişimcilerin geliştirdiği ürün ile ne kadar yakın olduğunu görebilirler. Böylece, yaptıkları iş planlarını veya iş modellerini değiştirme zamanı bulabilirler.

4. Yola CYBERPARK ile çıkmasaydınız başarı hikayeniz değişir miydi? Nasıl?

Cyberpark, birçok akademisyenin ve iyi yetişmiş mühendislerin bulunduğu bir ekosistem. AR-GE firmalarına ve müşteri profillerimize yakınlığı, sorun çözümüne odaklı yönetimi, eğitimleri, seminerleri, etkinlikleri, Bilkent Üniversitesi kampüsünde olması ve üniversite ile işbirlikleri, basın, tanıtım ve organizasyonları gibi bizim için bulunmaz bir fırsattır. Ayrıca, Cyberpark yönetiminin genç ve istekli kadrosu ile sizin başarı hikâyeniz için ne gerekiyorsa yaptıklarını ve yapacaklarını sizlere hissettirmektedirler. Bu yüzden, Cyberpark’ta olmasaydık ArtıBoyut kurumsallaşma aşamasında bu kadar yolu bu kadar kısa bir sürede katedemezdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir